top of page
Zoeken
  • Rob Spijkers | Dutch

Microsoft: Chapeau!


Een van de bedrijven die positief blijft verbazen op het gebied van productstrategie is Microsoft. Toen zij de strijd om de mobile platforms hadden verloren aan Apple en Android, stelden zij ongeveer de Microsoft Office-gebruikers (ca. 1 miljard) in staat hun favoriete applicaties ook op hun favoriete mobiele device te gebruiken. Dat was al een strategisch meesterstukje! “We verliezen de strijd om het iOS (Apple), Android-device, maar niet die van het platform.”

Maar vorige week kwam er nog een meesterstuk naar boven. De databasewereld wordt gedomineerd door Oracle en door Microsoft SQL-server. De laatste is alleen beschikbaar op Windows. Maar Windows Server heeft de afgelopen jaren heftige concurrentie gekregen van Linux. Hierdoor werd SQL-server minder ingezet ten faveure van Oracle. Maar vanaf volgend jaar zal SQL Server database software niet alleen op Windows, maar ook op Linux gebruikt kunnen worden. Dat is een volledige ommekeer in strategie, want eerder bevocht Microsoft het gratis Linux besturingssysteem te vuur en te zwaard. Deze strategie lijkt op de eerder genoemde mobile-strategie (zie vorige alinea).

Met deze aankondiging probeert Microsoft de databasemarkt open te breken die nu wordt gedomineerd door bedrijven zoals Oracle. Sinds de aankondiging blijken volgens Microsoft zich meer dan 9000 bedrijven geregistreerd te hebben voor een pre-release van de gratis SQL Server op Linux (inclusief datawarehousing en een data analyses tool). Dat zegt niet alles, maar het geeft wel aan dat de huidige Oracle-gebruikers naar alternatieven kijken en overwegen om Oracle de rug toe te draaien. Dus slecht nieuws voor Oracle!

Het grote voordeel van de beschikbaarheid van de gratis SQL Server op Linux voor gebruikers zijn de flexibiliteit en de lagere Total Cost of Ownership die het biedt. Maar niets is als het lijkt en daarom is het ook niet volledig gratis. Ook bij Microsoft moet geld verdiend worden. Het verdienmodel achter SQL op Linux komt tot stand door de verplichte overeenkomsten voor Extended Warranty en het gebruik van het cloud computing platform Azure. Microsoft wil immers van Azure een plek maken waarop gebruikers al hun applicaties kunnen draaien en doet veel moeite om marktaandeel te vergaren.

Dat is een succes gebleken want Microsoft Azure is in aantallen gebruikers naar een tweede plaats gegroeid na AWS, maar zal pas verder doorgroeien zodra migraties van bestaande applicaties en infrastructuur eenvoudig te migreren zijn naar Azure. Immers ca. 22% van de virtuele machines draait op Linux en gebruikers kunnen door SQL Server op Linux hun applicaties draaien op zowel hun eigen servers als in Azure. Dit platform ondersteunt ook nog eens de software van concurrenten zoals IBM, Oracle en Red Hat, waardoor het Microsofts’s ambitie om Azure het dominante cloudplatform te laten worden, haalbaar wordt.

Dit soort bewegingen van Microsoft zijn er op gericht om marktaandeel in cloud computing (Azure) te vergroten. Toevallig komt Oracle hierbij in een hoek te zitten waar de klappen gaan vallen, maar er staat Oracle nog meer te wachten. Ook Amazon Web Services (AWS), het leidende cloud computing-platform, heeft een paar weken geleden haar Oracle killer (AWS Database Migration Services (DMS) als bèta-release vrijgegeven. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig migreren van Oracle naar Amazon’s database in the AWS cloud.

Dit maakt duidelijk dat de databasestrategieën van Amazon en Microsoft een groter doel heiligen nl. “Marktaandeel in Cloud Computing!” en dat Orcale de borst nat kan maken. Maar wie weet tovert Oracle’s President Larry Ellison toch nog tijdig een konijn uit de hoge hoed en wat er ook gebeurt, de gebruiker zal de grote winnaar zijn van deze concurrentieslag.


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page