top of page
Zoeken
  • Rob Spijkers | Dutch

DELL en EMC: De grootste IT fusie ooit!


Bij fusies van deze omvang wordt geprobeerd de schijn op te houden dat alles op rolletjes verloopt, maar de werkelijkheid is vrijwel altijd anders. Dell en EMC zijn giganten die ieder al vele bedrijven hebben overgenomen in hun drang nog groter te worden. Zij weten weliswaar dat groter niet altijd beter is, maar hebben een ongekend geloof in hun strategie. Dell en EMC executives zijn allemaal zeker dat de fusie van 67 miljard US Dollars volgens planning tot stand komt en dus dit najaar moet zijn afgerond (11 oktober 2016). Wij spraken met grootaandeelhouders Simon Patterson (Silverlake) en Microsoft en ook zij zijn overtuigd. Zelfs uit de mond van de naar NTT vertrekkende Suresh Vaswani komt hetzelfde optimisme. Dat is ongekend, want een fusie van dergelijke omvang is ongekend en er moeten wrijvingen zijn. Welke kernproblemen moet het fusiebedrijf volgens insiders nog overwinnen alvorens het zich op de markt kan richten? Strategie Geloof me, er is wrijving op alle niveaus bij Dell en EMC want het is een megaklus. De strategie om het fusiebedrijf Dell Technologies tot een allesomvattende infraprovider van Enterprise clouds uit te bouwen doet de organisatie in haar voegen kraken en eist de aandacht van alle managementlagen. Veel werknemers begrijpen deze focus op Enterprises ook niet. In de eerste plaats staat Dell niet bekend als een leverancier van Enterprise-producten en diensten en zal zich dus moeten voegen naar de aanpak die EMC jarenlang heeft gevolgd. Maar de Enterprise server market is qua grootte slechts een fractie van de Mid-market waar Dell nu haar afnemers vindt. Forecasts van gerenommeerde market research-bedrijven geven aan dat de Mid-market tot 2040 een enorme groei laat zien en door deze strategie lijkt het alsof Dell nu niet zal gaan profiteren van deze groei. Veel senior Dell-managers geloven daarom ook niet dat een dergelijke rigide strategiewijziging wordt bedoeld, maar zien het als een visie die in de loop der jaren wel zal afzwakken. Onzekerheid Zij maken zich in de eerste plaats zorgen over hun eigen toekomst. Die loopt gevaar loopt door redundanties als gevolg van de overname en waarbij bekend is dat Enterprise sales in het DNA van EMC’s salesforce zit. Dell heeft ook nooit de vergelijking met bijvoorbeeld HP’s Enterprise Sales en Services in haar voordeel kunnen beslissen. EMC echter wel! Dat leidt er toe dat de rol van EMC binnen het fusiebedrijf aanzienlijk zal worden. Maar naast hun eigen toekomst is er onzekerheid over het succes van een dergelijk groot fusiebedrijf. Zij hebben immers juist in de afgelopen tien jaar gezien dat kleinere meer wendbare bedrijven door hun focus aanzienlijk betere deelresultaten kunnen behalen. Kijk maar naar de opsplitsing van HP, de splitsing van Philips en Philips Light, de heroriëntatie van IBM, of naar de splitsingen van een paar IT Services Suppliers. Waarom zou het Dell Technologies wel lukken, terwijl anderen daarin niet succesvol zijn geweest? Infra provider van Enterprise clouds Dell wil de infra provider van Enterprise clouds worden. Maar hoe wordt je zo'n toonaangevende provider? De vigerende trend is dat de cloud infrastructuur steeds meer uit (open source) software bestaat en dat het lijkt alsof de hardware een bijrol gaat spelen. Cliënten willen een korte time-to-market en schaalbaarheid. Zij willen vandaag een opdracht plaatsen voor een server-park en willen de daaropvolgende week al operationeel zijn. Dell heeft in de afgelopen paar jaar veel acquisities gedaan om nieuwe softwaretechnologie te kopen die dit mogelijk maakt. Dat verklaart de overnames van o.m Enstratius (Cloud Orchestration) en Gale Technologies, eigen ontwikkelingen in cloud brokerage of zelfs de eerdere interesse in een Nederlandse pionier. Maar ook op het gebied van hardware is het een en ander gebeurd. Een eigen cloud kan opgezet worden door een datacenter vol te proppen met servers, maar vanwege de time-to market en schaalbaarheid leveren serverfabrikanten tegenwoordig liever containers die afhankelijk van het model tussen de 1.800 en 2.500 volledig operationele servers bevatten. Zo’n container komt met management software en airconditioning waardoor de installatietijd wordt gereduceerd tot slechts een dag en de noodzaak voor een datacenter wordt geminimaliseerd.

In zo’n container zit zoveel capaciteit dat een Enterprise gewoon betaald op basis van de gebruikte servercapaciteit. Is er meer capaciteit nodig, dan worden de andere servers geactiveerd. Nu kunnen Enterprises kunnen dit ook allemaal met open source software zelf gaan bouwen, dus stelt Dell stelt Enterprises eigenlijk de vraag: ‘Buy or Build’. Met andere woorden wil je een complete cloud kopen of die zelf bouwen? Is dat het prijsverschil waard en noodzakelijke leercurve waard, nu Time-to-Market en schaalbaarheid zo belangrijk zijn? Dell is van mening dat de Buy-decision steeds vaker zal worden genomen. Overlappende producten en afwijkende Go-To-Market strategieën Maar de grootste problemen voor het fusiebedrijf zit in de niet samenwerkende en overlappende producten Tot nu toe werken EMC en HP-producten gewoon beter samen en dat is niet binnen een paar maanden opgelost. Het zal zeker een jaar duren voordat dit is opgelost. In dat jaar zal Dell Technologies ook moeten gaan snijden in het aantal elkaar concurrerende verkopers, de hoeveelheid Partners, de afwijkende marketing strategieën en de hoeveelheid ego’s die binnen een bedrijf schuilen. Tenslotte zal er een cultuurslag plaats moeten vinden op het gebied van productontwikkeling. EMC en Dell hebben Intellectual Property altijd ingekocht, maar in de toekomst zal zich dat moeten transformeren tot veel meer eigen ontwikkelingen. Dat is iets waar beide bedrijven aanzienlijk minder ervaring mee hebben. Financiering is een uitdaging Ook naar de financiering van de acquisitie van het beursgenoteerde EMC moet serieus worden gekeken. Op hoofdlijnen heeft het fusiebedrijf daarvoor de keuze uit een paar opties om de financiering rond te krijgen. Een daarvan is de aangekondigde verkoop van Dell Services aan NTT ($3.06B), de verkoop van het voormalige Quest Software of de verkoop van SonicWall.

Maar deze verkopen zullen bij lange na niet voldoende zijn om tot een gezonde financiering te komen. Hiervoor zal Dell Technology naar mijn gevoel uiteindelijk nog eens ca. 24 miljard aan converteerbare obligaties uit moeten geven, waarna zij zal blijven zitten met een bijna evenzo grote bancaire financiering. Gezien de hoogte van dit bedrag zal dit waarschijnlijk in twee tranches moeten gaan plaatsvinden.

Conclusie Dit is een logische maar nog nooit vertoonde en dus risicovolle overname. Voor EMC was er nauwelijks keuze. Het zou Dell moeten worden of anders HP, waarbij de laatste geen goed track record heeft in de integratie van overgenomen bedrijven. De financieringsbehoefte om dit succesvol te maken is enorm ($24B) en de cultuurverschillen tussen beide fusiepartners zijn groot. CEO Michael Dell zal heel actief moeten worden om een OneDell programma te ontwikkelen en succesvol te implementeren, naast de aandacht die uit zal moeten gaan naar de transitie van de Mid-market naar de Enterprise market. Zijn visie om een infraprovider Enterprise clouds te worden is even logisch als ambitieus. Het is de enige weg om de kosten van Sales, General en Administration op een acceptabel niveau te houden. Lukt dat en stijgt de rente niet aanzienlijk, dan is deze overname weliswaar ambitieus maar niet onrealistisch, temeer omdat het aantal concurrenten heel beperkt is en de praktijk zal uitwijzen dat de Mid market gewoon zal worden bediend. Desnoods exclusief via Partners (Indirect Channel).


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page